PTRO Din kristne radio
– Gud, hvis du finnes må du la meg få vite det, ropte Glenn Wiik. Han leitet etter en dypere mening, og var redd for å møte døden uten å vite hva som ventet etterpå.
– Gud, hvis du finnes må du la meg få vite det, ropte Glenn Wiik. Han leitet etter en dypere mening, og var redd for å møte døden uten å vite hva som ventet etterpå.
– Jeg visste ikke at Gud var kommet for at jeg skulle bli kjent med ham på en personlig måte! Det sier Berit Felde Nøttestad, som forteller om sin trosreise.
Hvis de store mediene trenger en ekspertvurdering av hvordan renter eller boligpriser vil utvikle seg, ringer de gjerne til Ola Grytten. Hos oss snakker økonomiprofessoren og frelsesarméoffiseren om hornmusikk, angst, tro og den gangen han fikk en rar innskytelse om å dunke i kontorveggen.
Morten Tofting var opptatt av å være en tøff, og ta igjen dersom noen gjorde dårlige ting mot ham. Men en liten bønn bedt i panikkangst da han sto på badet og pusset tennene, snudde hele verdensbildet og verdisettet hans.
Lillian Pedersen opplevde en lang periode der helsen tvang henne ut av arbeidsliv og aktiviteter. Dette var tunge år, som også gjorde noe med gudstroen hennes – men kanskje ikke på den måten man kunne forventet.
Jorunn og Olav Eikemo har vært gift i nærmere 60 år, og reiser fremdeles som et team rundt i landet som forkynnere. – Det var vært mange tøffe og vanskelig ting. Bønn har vært utveien, og vi har erfart at vi har en levende Gud, sier Jorunn.
Går det an å jobbe med noe annet enn helse, bistand eller tradisjonell misjonsvirksomhet hvis du tror Gud har kalt deg til Afrika? Petter Algerøy er advokat, og bor i dag i Kviteseid i Telemark. Samtidig har han en spesiell tilknytning til Uganda.
Etter over 30 år i kristen tjeneste er pastor Fredrik Skoglund fremdeles engasjert og optimistisk for fremtiden, tross en usikker verdenssituasjon.
Marie Pedersen vokste opp uten å tro på noen Gud. Det var først da hun traff sin mann, og hans troende mor, at ting begynte å endre seg. I dag er hun kateket, og brenner for å gi troen videre til konfirmanter.
Det motsatte kultursjokket ved å komme hjem til Norge, var mer utfordrende enn å vokse opp i Argentina for Benjamin Jensen. Han var misjonærbarn, ble selv misjonær, og nå er tredje generasjon reist ut.
Pensjonsaldren er for lengst nådd, men Eldbjørg Terkelsen er fremdeles svært aktiv i Israelsmisjonen. For etter at hun først ble «bitt av basillen», lar ikke engasjementet seg stoppe så lett.
Som kunstner blir Marianne Skjelbred glad når maleriene hennes får bety noe spesielt inn i livet til den som ser dem. Vi tar en prat om kunsten, og om troen.
Ingar Åkerlund måtte jevnlig svare på spørsmål fra nysgjerrige og tidvis kritiske journalister da han jobbet som pressekontakt i den kjente menigheten Levende Ord i Bergen. Men han og konen Bjørg gjorde et radikalt valg. I en alder av drøye 50 solgte de alt de eide, og forlot både Bergen og Norge. I 17 år har Filippinene vært deres hjem, der de hjelper nødlidende til et bedre liv.
På det verste spurte psykologen om han mistet troen. – Nei, mister jeg troen på Gud, mister jeg alt, svarte Arne Edvard Meling. Han har hatt sine tørner med sykdom, både psykisk og fysisk. Likevel sier han: «Det er vel med min sjel».
Jorun Eiane Brunstad begynte seriøst å lure på om Gud virkelig fantes, og i 10 år greide hun hverken å be eller lese i Bibelen. Men i dag eier hun Bibelbutikker i fem norske byer. Så hva skjedde?
Faren døde brått da Steinar Valdersnes var ni år gammel. Som voksen har Steinar levd med samme arvelige sykdom som faren døde av. Hva gjør det med perspektivet på livet?
Han begynte som maskinist, men har i mesteparten av en lang, internasjonal karriere jobbet med fiskeri- og næringsutvikling. Jobben har ført ham til land som få nordmenn oppsøker, blant annet mer enn seks år i Nicaragua samtidig som det var borgerkrig der. Det er heller ikke mange andre lofotværinger som omtaler kongen av Saudi-Arabia som en venn. Men livet til Wiggo Tangstad startet under enklere forhold.
Maria Lois Jakobsen har alltid følt seg veldig trygg i troen. Det er ikke fordi livet har gått uten smerte og motbakke, for det har det ikke. Men foreldre som var trygge å snakke med om tro har vært viktig.
En dramatisk opplevelse ute i robåt satte en støkk i unggutten Tormod Sunde, og gjorde ham sikker på at det finnes en Gud. Likevel kom troen etter hvert på avstand i mange år for den sindige sunnhordlendingen.
Foreldrene gjentok ofte fire leveregler de ville gi sine 9 barn: Ta vare på barnetroen, finn en kristen ektefelle, vær den første til å strekke ut hånden for å tilgi, og før arven videre til neste generasjon. Arnor Evensen prøver å følge oppfordringen.
Normalt sett er det ikke mulig å bli frisk fra langt fremskreden KOLS. Likevel skjedde det med Leiv Arve Glesnes. Dette er én av flere gode omveltninger som har skjedd i livet hans. Men da han var fem-seks år gammel skjedde en endring som han, kanskje overraskende for noen, ikke opplevde som god.
Et samlivsbrudd utløste en åndelig søken, men reisen frem til en trygg tro ble både lang og turbulent for Elin Kristin Hartvedt.
-Eit splitta gudsbilde blei ei krevjande utfordring for Olav Rune Skutlaberg. Han tar oss til ei kronglete trusreise i søken etter svar.
Intervjuar: Inge Kallestad
Foto: Per Byrknes
Da Linda Ystebø var 9 år gammel, ble mor syk. Hun døde da Linda var 14. I dette intervjuet forteller hun om hva som hjalp henne i sorgen, og hvilke spor det har satt i henne.
– Noe av det dummeste jeg har gjort! Slik omtaler Wenche Bowman sin egen beslutning om å velge bort gudstroen. I denne podcasten forteller hun også om prosessen der hun gradvis ble blind.
Jarle Veland hadde jobbet i mange år med sorggrupper for pårørende etter selvmord. Så ble han selv en av dem.
Johnny Myhr-Hansen ventet på et momentant mirakel. Momentant ble det på ingen måte. Men kanskje var det et mirakel likevel?
Om det er eliteserie eller 6.-divisjon er ikke så nøye. Men han elsker å se live fotball, og har besøkt 400 stadion og baner i 32 land. Stig-André Lippert er også daglig leder i «Ordet & Israel», tobarnsfar og over snittet Bibel-interessert. Hva det innebærer, hører du i denne podcasten.
Hva skjer med oss når vi dør? Studier tyder på at kanskje så mange som 6-8 prosent av oss har hatt en nær døden-opplevelse. For Bente Jørgensen begynte det med det hun trodde var et uvanlig sterkt migrene-anfall, som skjedde mens ektemannen Olaf var utenlands på jobbreise.
Batyr Nursen vokste opp med en blanding av Islam og ateisme i Turkmenistan. I 1993 ble han en av de første kristne i landet, noe både slekt og myndigheter så som et stort svik. Selv følte Batyr at det var Gud han sviktet, da han under tortur sa at han ikke tror på Jesus.
Som 12 åring fekk ho eit kort som har fulgt henne. Else Lien Krogedal (87) fortel frå eit langt liv, – om far ho blei kjent med som 9 åring, -om tid med strevsam kristentru og ein ung gut som dukka opp under paraplyen.
Intervjuar: Inge Kallestad
23 år gamle, med ett lite barn og nummer to på veg, reiste Gunvor og Ingvald Skretting til sør-Amerika som misjonærer. Over 50 år senere er de fremdeles aktive. I slutten av januar setter de seg nok en gang på flyet til Paraguay.
Han hadde en vanskelig oppvekst, men sier troen på Gud hjalp ham til å håndtere de vonde omstendighetene. Albert Ndayizeye fra Burundi ble kristen da han var 12 år gammel. og han er den første afrikaneren som har blitt hovedpastor i en tradisjonell, norsk pinsemenighet.
Sykdom og glede er ikke to ord vi sier i samme setning så ofte. Men for Astrid Nestvold har de faktisk en sammenheng.
Alkoholen tok overhånd i livet til bedriftslederen Arve Bjerke, men en vårdag i 2014 blei det en brutal stopp. Nå jobber han som daglig leder ved Gautestad Fjellstue og assisterede leder ved Evjetun leirsted i Indre Agder.
Reporter og foto: Ellen Sørlien
Som gutt klippet han ut frimerker fra brevpost, og bidro på den måten til å samle inn penger til barn i andre land. Jan Nestvold har altså hatt et engasjement for bistand og misjon lenge, og er i dag Leder for IBRA Media Norge.
Da det ikke ordnet seg med lærerjobb i Norge, fikk hun noen år i Kamerun som lærer for norske misjonærbarn. Før var hun lærer, nå er hun kursholder innen søm. Flere ganger har Mona Rosvold måttet nullstille seg, og se etter ukjente muligheter.
En uke før jul i fjor opplevde Harald Harstad å miste kona etter et langt ekteskap. Ellen Sørlien har kjent han fra tiden i den kristne ungdomsforeningen på Gjøvik på 1970 talet, og nylig var ho på besøk.
En sakkyndig nordisk komité tilkjente i slutten av oktober Lars Dahle professorkompetanse i systematisk teologi med særlig vekt på apologetikk. Han er den første i Norge med professortittelen på dette grunnlaget, som heller ikke i europeisk sammenheng er vanlig.
Ukens pTro-gjest har vokst opp i Uppsala i Sverige. Konformitetspresset på ungdomsskolen var tøft på troen han hadde vokst opp med. I undervisningen på gymnaset møtte han de sekulære tankene, men samtidig møtte han L’Abrie-bevegelsen og dens lære. Dette ble Lars Dahles vei inn i apologetikken, en gren som ble særlig vektlagt da han for kort tid siden ble tilkjent professorkompetanse.
Litt tid har gått siden utnevnelsen, Lars Dahle forteller til intervjuer Tolleg Byrkjedal, at det begynner å føles naturlig å være professor, samtidig som det er litt rart, men godt.
Det er moro å holde liv i gamle sanger som ellers er litt i ferd med å dø ut, synes Svenn Olav Fjeldberg i gruppen «Misjonsbefalingen». Sangene har dessuten et innhold som er kraftfullt fremdeles. Det har han selv erfart.
-Kristentrua var noko trygt i barndommen, seier samfunnsdebattant og kommentator Sofie Braut. Ho fortel om eiga tru, det å vera meiningsberande i det offentlege rom og kva det kristne felleskapet betyr for henne.
Reporter: Inge Kallestad
Foto: Anne Birgitte Lillebø Bøe
Han har en uvanlig rikholdig CV, men ikke erfaring fra kristen-Norge. Denne høsten tok Levi Jul Halvorsen over som leder for den internasjonale Bibelorganisasjonen Gideon sitt arbeid her i landet.
Å kjempe mot sine indre demoner er blitt et uttrykk. Men Remy Andre Hornes tror at det i hans tilfelle var mer enn bare et språklig bilde.
Psykiatri-spesialist Terje Torgersen var agnostiker, men etter hvert som han leste Bibelen vokste troen. – Uten den livsforankringen er livet ganske meningsløst, sier han i dag.
Musikkarrieren startet tidlig. Men først etter oppbakking fra dommerpanelet i norske talenter våget Morten Samuelsen å satse på musikken på fulltid.
Han har vært kristen helt siden studietiden, men merker at det fremdeles kan være lettere enn sagt enn gjort noen ganger å virkelig stole på at Gud har kontroll.
Da han som 27-åring fikk en fengselsdom, ble det et hardt slag for Herman Karlsen. Men det største nederlaget la også til rette for en ny start i livet.
På et drøyt år har livet til Håvard Visdal blitt snudd på hodet, til det bedre. Det startet med en tilfeldig forbipasserende som våget å bry seg, og spurte hvordan det sto til.
På jobb i Nordsjøen blei han brått kvitt sykdommen som hadde gitt han store lidelser i mange år. Mangor Aanensen er denne ukens pTro-gjest hos Sidsel Haugland.
Steinar Villnes har hatt sin arbeidsplass på havet i 46 år. Han har hatt et tøft liv både til lands og til sjøs. Men Steinar tror at Gud må ha holdt sin hånd over han hele livet, og det på grunn av moren som aldri ga opp å be for både han og familien.
Den 26 år gamle musikeren Markus Hægland fortel i dag si sterke trushistorie om ein Gud som ønsker kontakt.
Faglig gjorde psykologspesialist Ove Heradstveit det godt, med doktorgrad, pris for årets forskningsartikkel, vinner av forsker Grand Prix i Bergen, og oppbygning av et godt besøkt nettsted om psykisk helse. Men privat kjentes det ikke like godt. For halvannet år siden startet det han kaller en oppvåkning.
Muligheten til å jobbe på Evangeliesenteret fikk stor betydning både for livet og troen til Jostein Kirkenes.
Anne Kari Solberg hadde en religiøs lengsel som ledet inn i det okkulte. For henne opplevdes overgangen til kristen tro som dramatisk.
Marte Sandanger er interiørdesigner, og leder i Bergen Handicapforening. Hun er født med cerebral parese, som er en ganske synlig lidelse. Det har medført at hun noen ganger har følt seg som ufrivillig «offer» for overivrige kristne som kommer bort og vil be om helbredelse for henne. Marte er nemlig ikke så opptatt av å bli helbredet fra cerebral parese, for som hun sier selv; «jeg tror Gud bruker meg slik jeg er, en trenger ikke være «fysisk perfekt»
Hun blir intervjuet av Sidsel Haugland.
Den tidligere vara-ordføreren i Bergen forteller i om livet både som politiker og som pasient.
Kreftdiagnose og behandling er skremmende. Men for Ingunn Sjøstrand Andersen ble opplevelsen av det likevel helt annerledes enn hun hadde trodd.
Da Elise Litleskare var barn og tenåring, opplevde hun utenforskap og stygge kommentarer på skolen, som ledet til alvorlige spiseforstyrrelser. Men hun hadde også gode folk rundt seg, og foreldre som aldri gav opp å be for datteren. I denne podcasten forteller hun om veien ut igjen av angst og spiseforstyrrelser – og om engasjementet hun har for å snakke med folk på gaten om Jesus.
(Foto: Bergen Bibelskole)
En spesiell hendelse tidlig i barndommen har hatt betydning for at Øyvind Hansen ble pastor i voksen alder. Den samme hendelsen fikk også indirekte betydning for at han har praktisert bønn for syke, selv om det føltes uvant i starten.
Ole Henry Halleraker opplevde alle foreldres mareritt da den 17 år gamle datteren Anne Kathrine mistet livet. I dag forteller han hvordan han og familien opplevde Guds hjelp midt i dette på en helt uvanlig måte.
Ole Henry Halleraker er lærer, pastor og rektor. Han er gift med Anne Marie, far til fire, og bestefar til fem. I år det 25 år siden at familiens liv brått ble endret.
Etter nesten 16 år i politikken har Beate Husa gått fra byråd i Bergen til kommunikasjonsrådgiver i et PR-byrå. I dag forteller hun om vegen fra ufør til yrkesaktiv, og om hvordan gudstroen kom fra hodet og ned i hjertet. Og troen ble viktig da hun som byråd under pandemien måtte ta avgjørelser som påvirket innbyggernes frihet, og i verste fall helse. Med så mye på spill ble også medieprofileringen mye kraftigere enn forventet.
(Foto: KrF)
Gjennom hele oppveksten slep Johnny Karlsen med konsekvensene etter tapet av faren, som omkom i utlandet. I dag er han selv far, med fire barn og 6 barnebarn. Ifølge ham selv ble livet forandret da han ble kristen i 1981. Men bevisstheten om at det finnes en Gud var med ham helt fra barnsben av.
Reporter: Sidsel Haugland
I 2011 opplevde Robert Solheim det han beskriver som et sterkt møte med Gud, midt i et turbulent liv. Likevel tok indre sår og for mye jobbing over i livet igjen, og han «møtte veggen» kraftig. Til reporter Sidsel Haugland forteller Robert Solheim om oppveksten i et belastet miljø i Bergen.
I 1968 dro 24 år gamle Åshild fra Frekhaug utenfor Bergen til Japan som misjonær. Soloppgangens land ble hjemland i lang tid for Åshild Bjørkum Furukawa , som også fant mannen sin der. Nå er hun pensjonist, og tilbake i Norge. Hennes egen tro ble formet gjennom input i mange kanaler i oppveksten.
No skal du møte Christoffer Songe. Musikk- og kulturliv – og julekrybber er stikkord for han. Han har laga over 60 julekrybber. Heilt bevisst bruker han «værbitte» materiale som får ny verdighet når dei settes inn i ein ny samanheng.
På vei hjem fra fest i ungdomstiden måtte Atle Yndesdal gå gjennom foreldrenes soverom for å nå frem til sin egen seng. Da fikk han høre foreldrene be for ham. Friheten, men samtidig omsorgen som foreldrene ga ham, var viktig for retningen hans egen trosreise etter hvert tok. Det forteller den nå pensjonerte pastoren og forkynneren til reporter Sidsel Haugland.
Lars Dean har alltid hatt en forkjærlighet og interesse for vitenskap. For ham innebar det samtidig at han ikke trodde at det kunne finnes noen Gud. Men det var inntil en kristen som han tilfeldigvis møtte sa ting som sprengte grensene for Lars sin virkelighetsforståelse.
I en alder av 85 år ble dagens pTro-gjest alvorlig syk av korona, samme uke som han egentlig skulle løpe halvmaraton på Beitostølen. Nå er maraton-planene for neste år allerede klare. Eivind Skjerven har vært lærer, programleder i NRK, og laget fagplaner for høgskolestudier i bre og snø. Som pensjonist er han opptatt av Bibelspredning gjennom organisasjonen Gideon. Og gjennom hele livet har fotball vært en stor interesse.
Truls Olufsen-Mehus er oppvokst som humanist og ateist, og hadde lite godt å si om gudstro. Felles hobbyer med presten i bygden, sammen med en dose nysgjerrighet, førte likevel til en prosess som endte med at han lot seg døpe i voksen alder. Og da fikk også samfunnsengasjementet hans et nytt fokus.
Jenny Ofrim Bruvik kommer opprinnelig fra Sandefjord, bor nå i Bergen, og er gift med Odd Aksel. Hun jobber i organisasjonen Tro og Medier, og i pinsekirken Tabernaklet. Da Jenny mistet både mor og far i løpet av tenårstiden, ble Jesus ekstra viktig for henne. Men troen var ikke noe hun ble født inn i.
Foto: Tro & Meder
Elisabeth Mork er programskaper og programleder på den kristne TV-kanalen Kanal 10. I denne podcasten forteller hun fra sin egen sterke livshistorie, i håp om å gi nytt mot til mennesker om har det tøft.
(Foto: Kanal 10)
Noen ganger skjer det vendepunkt i livet som er så skjellsettende at man husker nøyaktig hvor man var, og hva som skjedde. Slik var det for Edgar Ebbesvik.
Per Ove Berg er en av pastorene i Credokirken i Bergen. Samtidig er han engasjert i misjon og bistand over hele verden, også i krigsområder. Han er kanskje noe av en eventyrer, og har reist mye, forteller han til reporter Sidsel Haugland. DU får også høre om Gudsmøtet i Domkirken som forandret livsretningen.
Fastgrodde, negative mønstre lar seg som regel ikke rokke så lett. Nå skal du få høre om et uvanlig brått og gjennomgripende vendepunkt. Vi starter med å spole helt tilbake til begynnelsen, til en ganske ordinær oppvekst for Olav Dyngeland.
Hans kone døde av kreft etter 42 års samliv. Selv var svært nær døden av Covid-19, men er i full gang igjen, takknemlig for livet. Roland Utbult er kjent som artist, og dessuten som Riksdagspolitiker i Sverige gjennom mange år. I denne podcasten blir vi bedre kjent med mannen bak musikken og politikken, og hva som er motoren i hans engasjement.
Musikken var viktig gjennom hele oppveksten, og hun begynte å skrive egne sanger som 10-åring, Mens hun var syk med borreliose ble musikken en måte å snakke med Gud på, og å finne trøst.
I denne perioden skrev hun flere sanger, hvor den ene nå har blitt hennes debut-singel – «Vent».
Ukens pTro-gjest er Mirjam Rylander.
Han har tvilt på seg selv, men ikke på Bibelen. John Roger Nesje sin troshistorie er preget av en sterk tillit til at det som står i Bibelen er sant. Som fritidsforkynner er han opptatt av å fortelle om Gud, men mindre vant med å fortelle om seg selv.
En prisbelønnet dansk film ble katalysator for en uventet og sterk opplevelse av Guds raushet og nåde for prest Børge Ryland. Han deler sin troshistorie. Og han har erfart at gudstro kan formidles fra foreldre til barn på mange ulike måter.
Erik Tronrud har i mange år vært misjonær på Filippinene. Men narkosalg og trøbbel med politiet er også del av hans historie, og har også en rolle in trosreisen hans. Kristen tro var ukjent, utover det han hadde hørt i religionstimene på skolen – selv om han faktisk er født i Israel.
Guds ord er mat for sjela og vi treng det seier dagens pTro gjest. Ho deler vidare orda ho har fått gjennom serien Tapas for troen. Tidene med sjukdom har prega forholdet til Gud like mykje som helbredelsane har gjort det,og eg trur Gud alltid opererer med plan A, fortel Eli Fuglestad
Bestemoren møtte ham alltid med en kjærlig favn, og bestemor ba til Gud for ham hver dag. Men ellers var det mye utrygghet i Stein Jarle Nybakkens oppvekst, noe som satte dype og vonde spor. Likevel er det en helt uvanlig erfaring av fred han aller helst vil snakke om.
Denne ukens pTro-gjest er lærerstudent, med trygg og god oppvekst bak seg fra Ølensvåg i Rogaland. I tenårene forsvant imidlertid den glade og livlige gutten han hadde vært inn i en dyp depresjon. Gudstroen var med helt fra oppveksten, men har likevel endret seg løpet av prosessene Martin Ivesdal har vært gjennom.
I flere år investerte Åshild Almelid Mjelstad tid som voksen til å sette seg inn i Bibelen, gjennom Alphakurs og Bibelskole. Det var vel verdt det i møte med hverdagens opp- og nedturer forteller hun, selv om troen har vært med henne hele livet.
Wanja Bjånesøy er tobarnsmor og sykepleier. I retrospekt ser hun Guds omsorg i livet. Men det har ikke vært enkelt. Overgrep, anoreksi og mye traumer er del av hennes livshistorie.
NRK-journalisten Kjetil Lillesæter delar historie frå ungdomstid i bedehusmiljø og det han opplevde som eit vendepunkt i yrket som journalist, i møte med det han beskriv som det vakraste og grusomste landet han har besøkt.
Reporter: Inge Kallestad
Foto: Remi Sagen/NRK
-Eg har så inderlig lyst at andre skal få oppleve å møte det eg har opplevd sjølv; – ein ubetinga nåde i møte med Jesus, seier Jan Tore Olsen. Han har i mange år vore engasjert i kristen misjon blant spansktalande mennesker.
Intervjuar: Ivar Eiken
324 nordmenn mistet livet i overdoser i fjor (2020), ifølge FHI. De siste ti årene har tallet variert mellom ca. 250 og 300 overdosedødsfall hvert år. Sven Roar Simensen har gjentatte ganger vært svært nær ved å bli del av denne dystre statistikken. Men i dag er han ute av rusen, og jobber med å hjelpe andre på et nedtrappingssenter for LAR-brukere. Hans egen historie med rus startet da han var 16 år gammel.
Ricardo Matos er oppvokst i USA, med foreldre fra Puerto Rico. Men da han giftet seg med norsk-chilenske Margarita, ble Norge hans nye hjemland. I dag er han og konen sammen pastorer for to menigheter her i Norge. Ricardo ble selv kristen da han var 12 år gammel.
Dagens pTro-gjest har vær sjøforsvarsprest, ungdomsprest og pastor, for å nevne noe. Nå jobber han som rådgiver i Normisjon. Svein Høysæter forteller til reporter Sidsel Haugland om sin tro på en God Gud, også når livet er vanskelig.
Politimannen Henry Ove Berg har stått i store dramatiske hendingar. Som ungdom var han sjølv nær på å mista livet, og som leiar i Politiet mista han ein god venn og kollega i NOKAS-ranet. Midt i det vanskelege har trua på Gud aldri sluppe taket i han, til trass for mange ubesvarte spørsmål.
Programleiar: Anne Birgitte Lillebø Bøe og Inge Kallestad
Viggo Klausen er kjent som en dyktig og kreativ formidler. Han har jobbet i mange år omreisende barne- og familieforkynner, og lager også videoer om ulike tema. Nå jobber han blant annet med prosjektet «Velkommen hjem», som han omtaler som et trosopplæringsprosjekt rettet mot familier som ikke tenkte de skulle ha noen tro. Men hvor kommer engasjementet for å formidle tro til barn og unge ifra?
Se for deg at Norge ble et diktatur, og at du ble tvunget til å flykte til en helt annen del av verden fordi det ikke lenger var trygt for familien din her. En slik situasjon var det som brakte Margarita Matos fra Sør-Amerika til Norge da hun bare var tenåring.
(På bildet ser du Margarita Matos, og hennes ektemann Ricardo. De er begge pastorer i menigheten Troens Ord)
Dagfin Egeland har sunget helt siden han var barn, og gitt ut plate både som sanger i Stavanger Gospelcompany og som soloartist. På en måte startet hans troshistorie 17 år gammel på bedehuset Eben Eser i Ganddal i Sandnes kommune. Men kanskje er det vel så riktig å si at den startet med foreldrene, som ble kristne da Dagfin var liten gutt. Troen og sangen kom inn i livet på omtrent samme tid.
Han hevder å ha sett mirakuløse helbredelser med bønn, og har stor tillit til Gud. Tilliten holdt også gjennom tapet av konen, som døde til tross for lang tids bønn om helbredelse. Oddvar Søvik blir ikke lei av å studere Bibelen, og dele det han oppdager der med andre gjennom bøker og forkynnelse.
Jeg har lyst til at de som møter meg skal føle seg sett. Det sier Kristine Gangstø Byrkjedal som denne høsten (1.august) startet opp som Ung-leder i Misjonssambandet sør. Hun er vår pTro gjest i dag. Kollega Ellen Sørlien har møtt henne og de snakker sammen om tro, tvil, trygghet, friluftsliv, trofasthet….og enda mer enn det også….
Kanskje kjenner du ham som programleder for intervjuserien «Dette er ditt liv», der han hver uke formidler andre menneskers historier om tro, håp og levd liv. Men Jørgen Reinertsen har også selv en sterk historie, som han i dag forteller til reporter Sidsel Haugland. Reinertsen er gift, har tre barn, og har altså de seinere årene vært opptatt av å lage radiointervjuer.
Asle Zachariassen er en mann med tilsynelatende motsetninger. Han var engstelig for det meste som barn, men ble en uredd soldat i Afghanistan. Senere møtte han veggen på grunn av pastorjobben, men brenner like fullt for menighetsarbeid. Det engasjementet har nok sammenheng med oppveksten.
I løpet av oppveksten i Grimstad hadde de besøk av flere evangelister og forkynnere. En av disse, Arne Aano, kom med en direkte utfordring og invitasjon til Martin Birkedal til å være med han å forkynne. Dette, sammen med flere påminnelser, ledet Martin Birkedal til arbeid i Guds rike. Nylig ble han pensjonist, og har begynt på en helt ny hverdag.
Trosreisen førte også med seg en geografisk reise for dagens pTro-gjest. Linda Hagewick er kunstner og fotograf, i tillegg til en stilling i organisasjonen DNT Edru livsstil. Såkalt «vanlig» alkoholbruk med mye festing slo nemlig negativt ut i kombinasjon med andre faktorer i livet. På sett og vis ble det opptakten til at hun i dag bor en halvtimes kjøring utenfor Bergen, selv om hun er oppvokst i Finland.
Reidun Helle Johnsen tvilte ikke på at Gud fantes. Men hun så definitivt for seg at det å leve som en kristen ville bli veldig kjedelig. Likevel valgte hun å gi Gud en sjanse etter en del år på avstand fra troen hun vokste opp med.
Ville du tolerert festing og bråk, eller ville du kastet ut en leietaker med rusproblemer? Et eldre ektepar med stor tro, tålmodighet og kjellerleilighet fikk avgjørende betydning for Thomas Hagewick.
Oppveksten på bedehuset på 60-70-tallet opplevdes livsbegrensande Ellen Lien Rygg. For henne var det befriande å legge korta på bordet gjennom å lage bok og ho ynskjer å inspirere andre til å eige sin historie. Ho trur det er meininga at vi skal blomstre og skinne!
Å ville er noko anna enn å ønske, seier ho om tittelen på boka, Vilje til å være.
Fra tidlig alder visste dagens pTro-gjest at hun skulle jobbe med formidling. Men at barn/unge, medier og livssyn skulle spille en stor rolle i hennes yrkesaktive liv, ante hun ikke.
Troen kan være en prosess, en vandring i ulike faser, forteller Knut Fredrik Foldrup. Han var på åndelig søken, og var på en måte en «av-og-på-kristen» gjennom mange år.
Gud møtte henne på jenterommet i konfirmasjonsalder og sidan har HAN halde fast. Ho har hjerte for barn og ungdome skal kjenne Jesus gjennom hele livet.
Ho er gift med Roar, mor til tre ungdomar og arbeider som familiepastor på Fredheim Arena i Sandnes. Ho er også nasjonal leder for Awana Norge som er eit heilhetlig trusopplæringsopplegg frå 2-19 år. Det starta med ein tur til USA.
Det var støtte fra kristne søsken som fikk Ingvild Walestrand til å trekke gammel inspirasjon frem fra skuffen. Nylig ga hun ut en EPen «New beginning».
John Karsten Husa vokste opp i baptistkirken, og der har han fortsatt gjennom hele livet, forteller han til reporter Sidsel Haugland.
Sidan ho var liten jenta har kristentrua vore eit bærande element for mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). Ho fortel blant anna om Ingeborg som såg og viste veg i oppveksten, og om ein overraskande telefon ein haustdag i 2003.
Helvete blir assosiert med ildsjø og brukt i daglig tale når noen er frustrert. Men hva sier bibelen om helvete? Bjørn Hinderaker, høgskolelektor og studenprest ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen har skrevet et kapitel om helvete i boken «Grill en kristen». Vi spør ham om følgende «Kan en Gud som laget et helvete være et moralsk vesen?».
Krigen mellom Etiopia og Eritrea gjorde at Yohans Mehari kom alene til Norge som tenåring. Flukten var krevende, men det var stillheten etterpå som utløste en eksistensiell krise for unggutten i et fremmed land. 30 år senere forteller han sin historie til reporter Sidsel Haugland.
Da den kalde krigen pågikk, med et sterkt skille mellom vesten og det kommunistiske Øst-Europa, oppsto det et stort behov for Bibler og kristen litteratur blant kristne i østblokklandene. Eneste mulighet for dem var å få det smuglet inn. Ole Lilleheim var del av dette arbeidet i mange år. Han jobbet også sammen med den legendariske bibelsmugleren broder Andreas, som grunnla organisasjonen Åpne Dører.
Ole Lilleheim sitt engasjement for forfulgte kristne startet allerede i tenårene.
Lektor Kari Dale Pedersen og hennes mann, hjertespesialist Ole Martin Pedersen, hadde begge hatt svært lite med kristen tro å gjøre gjennom sitt voksne liv. Men det begynte å endre seg da de ble pensjonister for noen år siden.
Sanger og forkynner Viggo Wilhelmsen har talt på store møtekampanjer, eller korstog som han kaller det, i mange land. Motivasjonen til å dele gudstroen sin med flest mulig kommer blant annet fra en opplevelse som reddet ham fra selvmordsforsøk som ung sjømann i 1970. Viggo Wilhelmsen er oppvokst på Tjøme utenfor Tønsberg.
. Gud er en Gud for nye begynnelser, sier Jan Olav Hansen. I to perioder, med en del års mellomrom, har han opplevd at han ikke håndterte livet, og alt raknet fullstendig. Vi møter Jan Olav Hansen i samtale med Sidsel Haugland.
Maleri ble også terapi for Stig Rune Lofnes i en veldig vanskelig krise i livet. Vi møter læreren, forkynneren og kunstneren, som nå bor delvis i det afrikanske landet Chad, der hans sør-Afrikanske kone er diplomat. Men livet startet et helt annet sted.
Fjorten mennesker som ikke kjenner hverandre fra før skal plutselig bo tett sammen og drive en gård på gammeldags vis, mens én og en må forlate gården frem til vinneren står igjen. Blant denne høstens miks av deltakere i det populære reality-programmet Farmen på TV2, finnes en ung, nyutdannet prest. Thor Haavik har både bedt kveldsvelsignelse over romkameratene sine, og til og med døpt en av de andre deltakerne i beste sendetid på TV. Han forteller om en spennende tid under innspilling.
Sigrunn Hansen er født med ryggmargsbrokk. Legene trodde hun kom til å dø lenge før hun ble voksen. I dag er hun 82 år gammel, og blant de eldste med diagnosen.
Hvordan er det å leve med kronisk utmattelsessyndrom, ME? Jorunn Hummelsund var syk i mer enn 12 år, og forteller sin historie til reporter Sidsel Haugland. Jorunn var oppvokst på bedehuset, og ble tidlig aktiv både som deltaker og leder selv. Og troen holdt, selv gjennom den lange sykdomsperioden.
pTro-gjest: Trond Taule
En trøblete ungdomstid og et hjerte som nesten sluttet å slå er noen av elementene i livshistorien til Trond Taule. Men historien hans inneholder også en radikal omvendelse, og et langt liv med rusomsorgsarbeid.
pTro-gjest: Jan Bygstad
Jan Bygstad har vært prest i 40 år, 20 år i Den norske kirke og 20 år i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK). Han tror det er en misoppfatning når en enkelte hevder at Gud har lovet oss helse og velstand allerede i dette livet. Derimot tror han at Guds omsorg og ledelse også er til stede når bønnesvaret ikke alltid blir som vi ønsker. Selv mistet han sin kone, Kjersti, som døde av kreft i 2018.
Foto: Privat
pTro-gjest: Per Tveten
Per Tveten har en jobb som har blitt så uvanlig å gjøre på fulltid at han kan sies å tilhøre en utdøende yrkesgruppe. I 26 år har han reist landet rundt på kontinuerlig turné som kristen predikant og sangevangelist, ansatt i Norsk Luthersk Misjonssamband.
pTro-gjest: Tor Kristiansen
Vi lever i en tid full av inntrykk, jag og støy. Dagens pTro-gjest har skrevet bok om motsatsen til dette. Med tittelen «Stillhetens gave» deler Tor Kristiansen egne og andres erfaringer av stillhetens betydning.
pTro-gjest: «Louvisa»
Hun bor i et land der folk risikerer fengsel hvis de samles til kristne møter, og der familie og bygdefolk noen ganger tyr til vold for å straffe dem som våger å bli kristne. «Louvisa», som vi av sikkerhetshensyn har valgt å kalle henne, er utsending for en misjonsorganisasjon til sentral-Asia.
pTro-gjest: Silje og Vidar Pettersen
Musikk, lovsang og tilbedelse er noe av det som førte Silje og Vidar Pettersen sammen. I denne podcasten deler de erfaringer fra eget liv og tro.
Foto: Even Kleppa
pTro-gjest: Jon Georg Fiske
-Det er vannvittig kult å jobba på ein bibelskule, seier dagens pTro gjest. I vår såg 25 år gamle Jon Georg Fiske at Bibelskulen Fjellhaug i Oslo søkte etter ny rektor. Ikkje visste han då at han nokre månadar seinare skulle sitja i rektorstolen sjølv.
Jon Georg Fiske vaks opp i Ålesund. Han har utdanning innan teologi og misjon, – og økonomi og ledelse. Han har også jobba i NLM – Norsk Luthersk Misjonssamband, som eig Bibelskulen Fjellhaug. Til reporter Inge Kallestad fortel han om vegen til rektorjobben, som han blei oppfordra til å søka på.
pTro-gjest: Merethe Clausen
Merethe Clausen var dataingeniør i DNB i mange år, før hun ble leder av organisasjonen Barnevakten i 2012. Så ble livet brutalt snudd i 2015. Er det mulig å stole på Gud gjennom både mirakler og tragedier? Merethe har prøvd begge deler. For ganske mange år siden opplevde hun at datteren fikk en svært alvorlig kreftdiagnose, der kreften spredte seg fra organ til organ.
pTro-gjest: Fredrik Grøvan
Å være ansvarlig for smittevern midt i en pandemi kan være krevende. Derfor har tryggheten troen gir vært viktig for nattesøvnen til smittevernoverlege ved Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen, Fredrik Grøvan. Han fikk troen på Jesus med seg fra barndomshjemmet, og hadde ingen store problemer med å ta den med videre gjennom legeutdanning og inn i voksenlivet.
Ein gut dukka opp på døra til 8-åringen Øystein Samnøen, og det blei hans veg til kristen tru. I vaksen alder blei han ramma av alvorleg sjukdom, – noko som fekk betydning for vegen vidare. Øystein Samnøen er pTro sin innnsamlingsleiar.
-Eg er ein sånn type som lar meg engasjera, seier Per-Inge Søreng. Gjennom mange år har 73 åringen vore sterkt engasjert i både politikk og misjon.
-Alle skulle hatt den opplevelsen av og ikke kunne språk og ikke kunne de kulturelle kodene i det landet de kommer til, sier Janet Seierstad. Ho er utdannet offiser fra US Army og jobber nå som flerkulturell konsulent i Misjonssambandet.
Det som først hjalp Hilde Lauritzen da hun søkte hjelp mot angsten, er noe hun i dag advarer mot.
Fotball-kommentator i TV2 og prest Endre Olav Osnes gleder seg til fotballen ruller igjen. Tiden uten fotball har gitt mer tid til Gud.
-Det har vært en utfordrende vår, det har vært mye nytt en skal sette seg inn i på veldig kort tid; sier rektor ved Nordborg skoler Anette Sørensen Rege. Koronatiltakene som kom 12. Mars gav både elever og lærerer en ny skolehverdag.
Sotraværingen Nils Svein Nilsen er lidenskapelig opptatt av å dele troen sin, særlig med ungdom.
Vegard Soltveit gjorde ein oppdagelse når det gjeld kristen tru og røtter. I dag er 31 åringen frå Radøy generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon.
pTro-gjest: Ole Kristian Sameien «Det er viktig at det ikke berre blir et fasadefellesskap der en kommer og viser seg frem, men at menigheten er et sted der en kan være ærlig. En plass en kan møte aksept og omsorg for den man egentlig er dypest inne.» Ole Kristian Sameien jobber til daglig som pastor/forsamlingsleder…
Samboeren orket ikke mer, og brannvesenet gav han valget mellom å si opp selv eller bli oppsagt. Raymond Lauritzen forteller hva som skjedde da han ble kastet ut i en dyp krise.
-Eg har alltid latt meg utfordra, seier Helge S. Gaard. Under koronakrisen har han begynt som generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, ein organisasjon med arbeid i mange land og som er avhengig av gåver. Han er også kjent som prosten som var favoritt til å bli biskop utan at han i siste instans blei valgt.
Mads-Fredrik Valencia Osen. satte seg fore å bevise at Jesu oppstandelse var en oppdiktet historie, og tok et faglig dypdykk i historiske kilder.
Spørsmålet «Hvordan har du det» har nå en annen betydning enn før korona-krisen.
Tiden vi lever i nå er som et forstørrelsesglass på mine beste og verste sider, sier prest Vidar Meland Bakke.
– Varmen og godheten blant mennesker på Svalbard er så stor, sier Anne Elisabeth Nielsen. Mangfold, omstilling, trivsel, felleskap og menighetstilhørighet er sentrale stikkord for en dame som kan smykke seg med yrkestittelen «verdens nordligste postbud».
Både som ateist og senere som kristen har Ivar Fjeld vært kompromissløs. I dag oppfordrer han til å stole på Gud i en utfordrende tid.
Det er mulig å være ung, og likevel ikke kjenne på hverken drømmer eller håp for fremtiden. Det er også mulig å være pastordatter uten å tro på den guden du har hørt om hele livet. Maria Rønhovde forteller om vendepunkt på flere nivåer i denne podcasten.
Han har hatt kun én arbeidsgiver, og jobbet i Norsk Luthersk Misjonssamband siden 1969, med unntak av et år i militæret, og under utdanning. Nils Kåre Strøm er dagens pTro-gjest.
Misjonærer flest reiser ut av landet for å fortelle andre om Jesus. Men Steinar Opheim og familien flyttet hjem fra Aserbajdsjan for å starte misjonsorganisasjonen Tent.
Hermund Haaland fra tankesmien Skaperkraft ønsker å utfordre til å tenke mer helhetlig om kirkens oppdrag til å være lys og salt i det tjueførste århundre.
Må man ha sterk tro for å kunne bli helbredet ved bønn? Nei, mener Olav Eikemo., noe han selv også har hatt sterke erfaringer med i eget liv.
– Jeg opplever at kristentroen henger fantastisk godt på greip, og jo eldre jeg blir og jo mer jeg leser, jo mer henger den på greip!
Dette sier Einar Helgaas, som i dag jobber for at studenter og ungdom skal få oppleve hvem Jesus egentlig er.
Da moren døde, fant søskenflokken en bok der hun hadde skrevet opp en mengde bønnesvar. Torill Høgberg er overbevist om at foreldrenes bønner har beskyttet dem – og ett eksempel står spesielt sterkt i hukommelsen.
Gjennom mange år har forkynner og evangelist Steinar Harila drevet et utstrakt hjelpearbeid gjennom stiftelsen Hjelp til Russland, et arbeid har fikk kongens fortjenestemedalje for i 2011. Starten på en innholdsrik tjeneste sto i et lite kapell nesten så langt nord og øst man kan komme her til lands.
-Bibelen er full av løfter om at jødane skal komma heim til Israel i endetida, seier Jon Olav Østhus. Han er nasjonal koordinator i Norge for organisasjonen Ebeneser Operasjon Exodus, kjent for sitt arbeid med å bringa jødar tilbake til Israel.
Det å tilgi mannen som myrdet søsteren hans, har ikke vært lettvint. Og på vanskelige dager har det ikke alltid kjentes ut som at Gud var der. Likevel tror Ove-Kjell Sakseid både på tilgivelse og på at Gud ER med alle dager.
Kirkens SOS er der for den som synes noe er vanskelig å snakke om, og som trenger en å prøvesnakke det med. Greta Gramstad har jobbet i kirkens SOS siden 1980-tallet, og gleder seg til å gå på jobb hver dag.
-Trygghet. Det er første ordet som kjem frå dagens pTro-gjest når me spør kva kristentrua er for han. Gabriel Pollestad blei i haust vald til ny formann for Indremisjonsforbundet.
En prosess som startet i 2009 har gjort det umulige til virkelighet for Morten Hjelmeland. Rusproblemene er ikke lenger del av hverdagen, kun en del av historien.
Julegrytene til Frelsesarmeen samler inn over 30 millioner kroner nå i desember. Offiser Margaret Saue Marti er en av de som står ved Julegrytene.
Det var tunge år da tenåringsdatteren ble rusavhengig. Men Gud har vært med hele vegen, tror Ludvik M. Karlsen.
Misjon og Etiopia har gått igjen som stikkord for dagens pTro-gjest. Øyvind Aadland ser på seg selv som både nordmann og etiopier.
Christian Finne var engasjert i en såkalt «trosmenighet». Da han konkluderte med at teologien der hadde vesentlige feil, sviktet selve troen på at det finnes en Gud.
På sin ferske juleplate har Kristin Minde skrellet musikken helt ned, for å komme til kjernen i julens mysterium.
Naturvern er en kristen plikt, mener prest og misjonær, førsteamanuensis og politiker Tom Sverre Tomren
For 5 år siden solgte Arvid Aasen huset og hytten i Norge, og flyttet til Paris i Frankrike for å være misjonærer. Det var en lang prosess før de endte opp med den beslutningen.
Presten Vidar Mæland Bakke har skrevet bok om egne erfaringer med depresjon og selvmordstanker – og om vegen ut i lyset igjen.
Hun var opptatt av den okkulte verden, og søkte direkte kontakt med ånder. Men det var før. I dag advarer Jannicke Liljegren andre mot å gjøre det samme.
«Når Gud er taus» er tittelen på boken Ungdom i oppdrag-leder Andreas Nordli gav ut før sommeren.
– Gud gjør ikke alltid slik jeg vil, det er min erfaring sier han.
Den norske helgefylla eskalerte til hasj, amfetamin og et liv som ikke gikk dit det skulle. Løsningen kom gjennom det han opprinnelig anså som eventyr i samme kategori som julenissen.
Sjelesørgar Grete Yksnøy Martinsen lurer på korleis Gud våga å plassere barn i alle slags familier, og meiner det er viktig å snakke med nokon for å bearbeide vonde ting.
Oldemor og bestemors bønnekampanje varte i 40 år før 16 familiemedlemmer ble kristne på kort tid. Nesten 20 år til gikk før det var Glenn Fossengens tur.
Han har rekruttert toppledere til næringslivet, nå jobber han med bibelspredning. Midt i karrieren fikk nemlig et nytestamente på et hotellrom stor betydning for Steinar Hopland.
Han har blitt kalt «himmelmalaren» og er kjent for sine naturmotiv, – særleg frå Jæren med mykje lys og høg himmel. Og han var ikkje gamle karen då han selde sitt første bilde.
Hun følte seg ikke anerkjent som fullverdig medarbeider, men derimot som annenrangs fordi hun var kvinne. Bjørg Mæstad var utsending til Kenya for en av Norges største misjonsorganisasjoner.
Pål André Wigart trodde på helbredelse ved bønn, og gikk til forbønn igjen og igjen. Og igjen. Men lenge skjedde ingenting, annet enn at troen på eget trosliv ble tynnslitt.
Ho ønsker å vere ærleg med livet i møtet med ungdomane ho møter og har eit kall til å dele tru vidare til ungdom på ein relevant måte for dei
Med en fjerdeplass i world cup fullkontakt kickboksing var ikke Dennis Beuster ukjent med treningsdisiplin. Men i kampen mot rusen lå nøkkelen på et dypere plan.
Planen var å studera medisin. Men så begynte han å studera Bibelen, og i dag er han pastor i ein av dei største messiastruande menighetene i Israel. Ei menighet som opplever vekst.
Da Øivind Ruud Kringstad startet i jobben som leder i region Nord til Norsk Luthersk Misjonssamband hadde han bak seg et år med permisjon, først i pappapermisjon, så i ulønnet permisjon. Dette for å være mer sammen med yngstesønn og med de to eldre barna sine.
I slutten av tenåra var han nær ved å mista livet i ei motorsykkelulukka. Kristoffer Eknes frå Ostereidet, nord for Bergen, vaks opp i ein kristen heim. I oppveksten gjekk han i kyrkja og på bedehuset og tok vidaregåande på ein kristen skule, men så kom han til eit punkt i livet der det som hadde med kristentrua blei vanskeleg
Asle Aarsland er i dag Overlege i anestesi ved Haukeland Sykehus. De neste 2,5 årene skal han ha permisjon fra denne jobben for å jobbe som lege ved et sykehus i Etiopia.
pTro © 2018-2023
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Kopiering av materiale fra pTro for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
pTro har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Med vedtektene som basis, jobber pTro ut fra en forpliktelse på Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.
Ansvarlig redaktør: Anne Birgitte Lillebø Bøe. Webmaster: Tollef Byrkjedal